Meer weten over…

behandeling paarden

Meer weten over…

behandeling paarden

Meer weten…

veterinaire natuurgeneeskunde


Veterinaire natuurgeneeskunde is een holistische benadering van diergeneeskunde die zich richt op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van dieren op een natuurlijke manier. In tegenstelling tot de conventionele diergeneeskunde, die vaak gebruik maakt van medicijnen en chirurgie om ziekten te behandelen, richt de veterinaire natuurgeneeskunde zich op het versterken van het natuurlijke vermogen van het dier om zichzelf te genezen.

Deze benadering maakt gebruik van een breed scala aan natuurlijke therapieën en behandelingen, waaronder voeding, kruiden, en osteopathie*. Door het combineren van deze verschillende benaderingen kan de veterinaire natuurgeneeskunde een holistische aanpak bieden die niet alleen gericht is op het behandelen van symptomen, maar ook op het bevorderen van de algehele gezondheid en het welzijn van het dier.

Hoewel veterinaire natuurgeneeskunde nog steeds relatief onbekend is in sommige delen van de wereld, wordt het steeds populairder bij dierenbezitters die op zoek zijn naar een natuurlijke en veilige manier om de gezondheid van hun huisdieren te verbeteren. Als u geïnteresseerd bent in deze benadering van diergeneeskunde, is het belangrijk om samen te werken met een specialist in veterinaire natuurgeneeskunde en die u kan helpen om de beste behandelingen te vinden voor uw huisdier.

* Tot mijn spijt wil u bij deze laten weten dat ik op dit moment helaas geen osteopathie meer kan bieden voor uw paard. Ik begrijp dat dit wellicht teleurstellend nieuws voor u is. Echter, ik kan u wel doorverwijzen naar andere gekwalificeerde osteopaten die uw paard kunnen behandelen en de beste zorg kunnen bieden die het verdient.
Veterinaire natuurgeneeskunde is een holistische benadering van diergeneeskunde die zich richt op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van dieren op een natuurlijke manier. In tegenstelling tot de conventionele diergeneeskunde, die vaak gebruik maakt van medicijnen en chirurgie om ziekten te behandelen, richt de veterinaire natuurgeneeskunde zich op het versterken van het natuurlijke vermogen van het dier om zichzelf te genezen.

NES Health is een systeem dat energie, informatie en biologie van uw paard gedetailleerd in kaart brengt zodat eventuele verstoringen verholpen kunnen worden en het lichaam  op een meer natuurlijke manier terugkeert naar een optimaal functioneren.  

Energie en informatie besturen de biologie van het lichaam

NES Health heeft de verbinding gelegd tussen de huidige biologie, anatomie, fysiologie en natuurgeneeskunde. Hierbij wordt het lichaamsveld gedefinieerd als een gestructureerd netwerk van energie- en informatievelden dat op subcellulair niveau fungeert als het centrale besturingssysteem voor alle fysiologische functies van het fysieke lichaam. Een goedwerkend lichaamsveld is essentieel voor een vitale gezondheid en goede prestaties.

NES provision scan & analyseer: onmiddellijk - gedetailleerd - accuraat

De NES Provision Scan is een innovatieve technologie waarmee het mogelijk wordt om op een snelle, gedetailleerde en accurate manier een analyse te maken en de oorzakelijke verstoringen in het lichaam van het paard zichtbaar te maken. Zo wordt een compleet inzicht verkregen van zowel de mentale als de lichamelijke gezondheidsstatus. Hiermee worden de zwakste schakels in het lichaamsveld zichtbaar. De NES Provision scan ontdekt dus niet alleen de zwakke schakel in onderliggende probleemgebieden, maar geeft ook aanbevelingen voor energetische ondersteuning en correcties met de NES miHealth, Osteopathie, Acupuntuur of Dry Needling, Kruidengeneeskunde en NES Infoceuticals. Door deze totaalaanpak wordt de gehele gezondheid versterkt en worden de voorwaarden tot genezing geoptimaliseerd.

Voor het uitvoeren van een totale lichaamsscan wordt de NES miHealth gekoppeld aan de NES Provision software. In één klik verschijnt enkele seconden later op mijn laptop een anatomisch correct en uiterst gedetailleerd grafisch overzicht van de gezondheidsstatus en de onderliggende verstoringen van uw paard. Hieronder vindt u de verschillende analysen die dit systeem uit voert en inzichtelijk maakt:

 • energetische analyse - identificeert en evalueert energiedeficiëncies in de verschillende systemen, subsystemen en organen.
 • informatie-analyse - toont verstoringen in de informatie van het lichaamsveld die de fysiologie aanstuurt.
 • nutritionele analyse - markeert probleemgebieden in absorptie en metabolische processen en identificeert gevoeligheden, malabsorptie en intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Er worden ook aanbevelingen gegeven mbt inname van supplementen.
 • milieuanalyse - detecteert verstoringen in het lichaamsveld als gevolg van specifieke omgevingsfactoren, toxines, elektromagnetische straling en geeft weer in welke mate het lichaam in staat is hier mee om te gaan.
 • emotionele en mentale analyse - identificeert de kernemoties, shocks, trauma’s en conflicten die zichtbaar zijn in het lichaamsveld.

Infoceuticals

NES Infoceuticals zijn zeer belangrijk bij het herstel. Ze helpen het lichaamsveld bij het opheffen van verstoringen en blokkades. Ze kunnen gebruikt worden naast medicijnen, supplementen, homeopatische middelen en kruiden. Bij het eventueel voorschrijven van de NES Infoceuticals vermeld ik gelijk de volgorde, de regelmaat en hoeveelheid druppels bij het toedienen want dit verschilt per paard.

Soorten Infoceuticals

 • Big Field Aligners (BFA) - Deze Infoceuticals helpen het lichaamsveld zich weer naar de natuurlijke aardvelden te richten. Dit is ook nodig voor latere specifiekere NES Scans
 • Energetische Drivers (ED's) - Door deze Infoceuticals kunnen de orgaanvelden weer de juiste vorm krijgen. de vorm die ze nodig hebben om zichzelf van voldoende energie te voorzien.
 • Energetische Integratoren (EI's) - Deze Infoceuticals helpen bij het herstellen van verstoringen in de informatiebanen die door het lichaam lopen. Ze balanceren de energiestromen binnen de meridianen en zijn belangrijk voor mentale en emotionele functies.

Osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze, die aan het eind van de vorige eeuw door een Amerikaanse arts, Dr.  A.T. Still, is ontwikkeld. De toegepaste kennis van anatomie, fysiologie en pathologie is de basis van de osteopathie.

Systeem in evenwicht

Biologisch gezien is het lichaam van zowel mens als dier één geheel van afzonderlijke systemen die elkaar beïnvloeden.


Osteopathie werkt in drie deelgebieden:

 • het parietale systeem:  - het bewegingsapparaat; alle botten, pezen, spieren, gewrichten, wervels, e.d.
 • het viscerale systeem: - alle organen en bloedvaten
 • het cranio-sacrale systeem: - de schedel en het heiligbeen


Deze systemen houden elkaar in evenwicht en zo is een gezond lichaam in staat om verstoringen zelf te verhelpen. Alles in het lichaam is bewegelijk. Een beperking in de bewegelijkheid geeft altijd een probleem. Een lichaam raakt dan uit evenwicht en is niet meer instaat verstoring zelf te herstellen.

Blokkades

Een beperking in de bewegelijkheid noemen we ook wel een blokkade. Een blokkade zorgt ervoor dat het lichaam niet meer optimaal kan bewegen en functioneren. Het losmaken van blokkades met uitsluitend zachte manuele technieken zorgt voor een verbeterd functioneren, geeft een betere doorbloeding en stimuleert het zelfhelend vermogen.

Tot mijn spijt wil u bij deze laten weten dat ik op dit moment helaas geen osteopathie meer kan bieden voor uw paard. Ik begrijp dat dit wellicht teleurstellend nieuws voor u is. Echter, ik kan u wel doorverwijzen naar andere gekwalificeerde osteopaten die uw paard kunnen behandelen en de beste zorg kunnen bieden die het verdient.

Osteopathie is een geneeswijze, die aan het eind van de vorige eeuw door een Amerikaanse arts, Dr. A.T. Still, is ontwikkeld. De toegepaste kennis van anatomie, fysiologie en pathologie is de basis van de osteopathie.

Acupunctuur als behandeling

De behandeling begint met een onderzoek van het hele paard. Ik adviseer dit via een NES Scan te doen omdat hiermee een compleet beeld weergegeven wordt van de klachten die uw paard heeft en waar eventuele problemen precies zitten. Wanneer er in het onderzoek problemen worden gevonden, wordt het paard behandeld. Dit duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur. Ik gebruik uitsluitend naalden geschikt voor paarden en paarden accepteren de prikken over het algemeen zonder problemen. Daarom is verdoven of sederen overbodig.

Voor een optimaal resultaat dient uw paard:

• schoon te zijn
• droog te zijn (dus niet nat van de regen of het zweet)
• tot 2 uur vóór de behandeling niet gewerkt te hebben
• na de behandeling 1 week rust te krijgen

Na de behandeling

Omdat acupunctuur als behandeling een behoorlijke impact heeft op een paard adviseer ik om na de behandeling het paard 1 week rust te geven. Zo krijgt het paard optimaal de kans om te reageren op de behandeling en een nieuw evenwicht in zijn lichaam te vinden. Het paard mag wel in de wei, paddock of aan de hand gestapt worden. Na een week rust mag het paard weer rustig opgepakt worden in het werk.

Hoe vaak?

Hoeveel behandelingen een paard nodig heeft, hangt af van meerdere factoren, zoals de ernst van de blokkades, hoe lang deze al bestaan e.d. Gemiddeld zijn 2-3 behandelingen nodig. Een tweede behandeling wordt over het algemeen 4-6 weken na de eerste behandeling gegeven.

Preventief behandelen

De indicaties voor acupunctuur als behandeling zijn legio.  Als blokkades langere tijd in het lichaam aanwezig zijn gaan ze klachten geven. Om dit te voorkomen kun je er voor kiezen 1-2 keer per jaar een preventieve NES scan te laten plaatsvinden. Aan de hand daarvan kan gekeken worden of het paard baat heeft bij een behandeling.

meer over acupunctuur

Dry Needling als behandeling

meer over dry needling

De behandeling begint met een onderzoek van het hele paard. Ik adviseer dit via een NES Scan te doen omdat hiermee een compleet beeld weergegeven wordt van de klachten die uw paard heeft en waar eventuele problemen precies zitten. Wanneer er in het onderzoek problemen worden gevonden, wordt het paard behandeld. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Ik gebruik uitsluitend naalden geschikt voor paarden en paarden accepteren de prikken over het algemeen zonder problemen maar op het moment dat ik de zenuw raak die de spier op slot zet kan het paard kort reageren. Over het algemeen is verdoven of sederen overbodig.

Voor een optimaal resultaat dient uw paard:

• schoon te zijn
• droog te zijn (dus niet nat van de regen of het zweet)
• tot 2 uur vóór de behandeling niet gewerkt te hebben
• na de behandeling 3 dagen rust te krijgen

Na de behandeling

Omdat dry needling als behandeling een behoorlijke impact heeft op een paard adviseer ik om na de behandeling het paard 3 dagen  rust te geven. Zo krijgt het paard optimaal de kans om te reageren op de behandeling en een nieuw evenwicht in zijn lichaam te vinden. Het paard mag wel in de wei, paddock of aan de hand gestapt worden. Na deze rustperiode mag het paard weer rustig opgepakt worden in het werk.

Hoe vaak?

Hoeveel behandelingen een paard nodig heeft, hangt af van meerdere factoren, zoals de ernst van de blokkades, hoe lang deze al bestaan e.d. Gemiddeld zijn 3-4 behandelingen nodig. Een tweede behandeling wordt over het algemeen 2-4 weken na de eerste behandeling gegeven.

Preventief behandelen

De indicaties voor dry needling als behandeling zijn legio.  Als blokkades langere tijd in het lichaam aanwezig zijn gaan ze klachten geven. Om dit te voorkomen kun je er voor kiezen 1-2 keer per jaar een preventieve NES scan te laten plaatsvinden. Aan de hand daarvan kan gekeken worden of het paard baat heeft bij een behandeling.

Kruiden-geneeskunde als ondersteuning

Kruidengeneeskunde is de professionele toepassing van plantaardige geneesmiddelen om de gezondheid te behouden of te bevorderen. Kruidengeneeskunde (Fytotherapie) is geschikt voor zowel mensen als dieren. Bij kruidengeneeskunde wordt gebruik gemaakt van planten en delen van planten vanwege de preventieve of geneeskrachtige werking bij aandoeningen en ziektes.

Geneeskrachtige werking van kruiden zijn o.a:

 • Versterkend
 • Viruswerend
 • Bacteriedoden
 • Schimmelwerend
 • Ontspannend
 • Kalmerend

In de natuur

Dieren in vrijheid maken van nature gebruik van kruidengeneeskunde, simpel gezegd, genezen via planten door middel van verschillende toepassingen. Ze zullen bepaalde planten opzoeken en opeten om bijvoorbeeld misselijkheid te verhelpen, braken op te wekken of ontstekingen te remmen. Voor de gedomesticeerde dieren die wij als mens houden, zoals paarden en honden zijn de mogelijkheden om op natuurlijke wijze gebruik te maken van kruidengeneeskunde, erg beperkt. Deze dieren zijn weliswaar beter beschermd tegen negatieve invloeden van het weer en andere bedreigingen, dat betekent niet automatisch dat ze daardoor minder kans hebben op ziekten. Vaak blijkt dat er juist weer andere klachten optreden. Wij kunnen onze dieren op natuurlijke wijze helpen hun herstel te bevorderen door gebruik te maken van specifiek voorgeschreven kruidengeneesmiddelen en ze deze zelf toe te dienen.

Wanneer wordt dit toegepast

Als dieren behoefte hebben aan bepaalde kruiden dan kan ik de signalen zien die ze afgeven en daarop inspelen door ze passende kruiden te geven in de vorm van een goede kwaliteit poeder of tinctuur. Dieren reageren meestal goed op kruidengeneeskunde en kunnen kruidenpoeders gemakkelijk over het voer worden gegeven; over het algemeen eten zij dit graag.  Er kan in plaats van poeders ook gekozen worden voor een tinctuur als toedieningsvorm, dit zal per middel verschillen.

Naast een osteopatische/chiropractische behandeling kan het zijn dat er na de behandeling en/of uit de NES scan is gebleken dat uw paard ondersteuning nodig heeft van natuurgeneeskundige middelen. Dit zijn kruiden, vitaminen/mineralen, homeopatische middelen of middelen die vanuit de NES worden geadviseerd.